четвъртък, 12 април 2012 г.

Работодателите вече не се интересуват от дипломата

Личностни качества, като напр. увереност, лидерство и широк спектър от странични интереси е по-възможно да помогнат на кандидат да намери работа, отколкото академичната квалификация. Работодателите гледат на образователната степен като на „дадена” („a given”). Това посочват резултати от скорошно проучване, проведено в Обединеното кралство.

Проучването е проведено от компанията Aldi сред 2000 business decision-makers относно качествата, които търсят в кандидатите за работа.

Само 1/5 от работодателите вярват, че образованието прави даден кандидат забележителен, като повечето от тях смятат, че днес квалификацията има по-малко значение отколкото преди десетилетие.

56% са отговорили, че очакват персоналът им да има широк спектър от странични интереси и добър баланс между работа и личен живот. 1/3 са отговорили, че желаят да наемат представителни кандидати.

1/20 от работодателите наемат персонал, който е пътувал и е опознал различни култури. Повече от 1/2 от потенциалните работодатели търсят някой, който им напомня за самите тях, като мъжете са по-склонни да приемат ролята на ментори на новоназначените.

Жените са по-малко склонни да наемат някого с добра квалификация, представяне и опит, защото би могъл да пожелае тяхното  място.

Увереността е поставена на първо място сред качествата, които работодателите търсят в новия персонал, непосредствено преди позитивното отношение и опит.

Добра работна етика, честност и енергичност също са качества, които работодателите търсят по време на интервютата, докато 2/3 харесват някой, който задава много въпроси.

Повече от 1/4 са отговорили, че преценяват потенциален персонал по това дали кандидатите са били любезни при посрещането.

12% са преценявали кандидати по ръкостискане, а 30% са изисквали добър правопис и пунктуация.

Мъжете са по-склонни да наемат някой, който  изглежда добре, докато жените поставят акцента върху това някой да говори добре.

Повече от 1/2 са  отговорили, че решенията им за наемане са базирани на инстинктите им преди всичко останало и 2/3 са отговорили, че никога не са съжалявали за наемането на някого.

4 коментара:

  1. работодателите искат хем млади хем с опит - даже и с богат опит - е просто няма как да стане - имат нереални изисквания според мен

    ОтговорИзтриване
  2. Е не е точно така, все пак изискват диплома, но гледат и способностите на практика дали я покриват.

    ОтговорИзтриване
  3. Дипломата и според мен не е толкова важна стига човека да разбира и да работи както трябва.

    ОтговорИзтриване
  4. Ако може да работи това за което кандидатства защо не.Но аз не вярвам и го казвам от личен опит.Вече за един пост има толкова много хора да първо те отсяват по дипломата докато стигнеш до не знам си кое интервю и ако вече случайно останеш за работа....в повечето случаи виждаш че мъките не с си стрували. Не знаех, че жените са по-малко склонни да наемат някого с добра квалификация, представяне и опит, защото би могъл да пожелае тяхното място. вереността е поставена на първо място сред качествата, които работодателите търсят в новия персонал,но всичко зависи от цялостното отношение и на интервюиращите.

    ОтговорИзтриване