понеделник, 3 август 2015 г.

Няколко от най-ценните дигитални умения на 2015

Много хора свързват компютърната грамотност главно с Microsoft Office и Интернет, но във време на постоянно растящи изисквания към професионалистите, наборът на текст, ползването на изчисления в Excel и пращането на имейли далеч не са достатъчни. Според изследване на специалистите от Linkedin, 20 от 25-те най-търсени умения от страна на работодателите са свързани с технологиите. Ето и списък на няколко основни компетенции, които не изискват от вас да бъдете IT специалист, но могат да ви бъдат много полезни, независимо от сферата, в която искате да се развивате.

HTML (HyperText Mark-up Language) е сърцето на световната мрежа - основният език, използван за оформлението и структурирането на уеб страници. CSS (Cascading Style Sheets) пък е кодът, който позволява да се определи как да изглеждат елементите на една HTML страница - шрифтове, размери, цветове, фонове, и прави сайта да изглежда добре. Накрая, но не на последно място, идва JavaScript - програмният език, който осигурява интерактивна функционалност на уеб страницата. Разбира се, става дума за базови компетенции, но след като ги усвоите, със сигурност ще имате по-голям успех в реализирането на целите си.

Ако предишните предложения ви звучат сложно, то може да се ориентирате към нещо по-простичко. Content Management System (CMS) или Система за управление на съдържанието е програма, която позволява поддръжка на динамични сайтове, както и публикуване и редактиране на дигитално съдържание. Една от най-популярните платформи за тази цел е WordPress, която предлага изключително лесен административен панел, удобен дори за обикновените потребители. Втората най-използвана система е Joomla!, която обаче изисква малко повече технически умения. Познанията по управление на съдържанието са изключително ценни, тъй като вече почти всяка фирма има собствен сайт или блог.

Дизайнът и обработката на изображения също са от голямо значение, защото освен да бъде добре направен, един сайт трябва и да изглежда добре. Използването на красиви изображения определено е от полза за привличане на вниманието на потребителите, дори и само за онлайн брошури или реклами в социалните мрежи, а програми като Adobe Photoshop и Adobe Illustrator могат да ви бъдат ценен съюзник в постигането на тази цел.

Научаването на тези умения не е трудно, когато имате мотивация. Ако все още се чудите откъде да започнете, то ЦПО „ТреинСофт“ ви предлага разнообразие от курсове, където ще имате възможност да се запознаете с основите на графичния дизайн и на уеб дизайна, както и да усъвършенствате компетенциите, които вече имате: http://trainsoftbg.com/kursove

За ученици и притежатели на ISIC карта – 15% отстъпка от таксата.

Не отлагайте възможността да натрупате нови знания, които биха могли да допринесат за професионалното ви развитие!

Контакти:
Лице за контакти: Роси Борисова
Адрес: 1303 София, ул. Осогово 30, офис 502
Телефони: (089) 561 4150; (02) 920 0239
Skype: trainsoft

Няма коментари:

Публикуване на коментар